Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι λεπτομέρειες για τον έλεγχο πληρωμής τελών στην απόσυρση...


Το υπόδειγμα της πρόσκλησης για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας προηγούμενων χρόνων το οποίο θα βρουν στο γραμματοκιβώτιο τους όσοι αποσύρουν Ι.Χ. και χρωστούν τέλη κυκλοφορίας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών....
Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης θα καταβάλλεται σε... έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου της βεβαίωσης μήνα. Σε περίπτωση που είναι μέχρι 150 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ. Επίσης θα αναζητούνται και οφειλές τελών κυκλοφορίας και άλλου αυτοκινήτου, για τον ιδιοκτήτη που αποσύρει, με βάση το ΑΦΜ του. Δείτε το υπόδειγμα επιλέγοντας το αρχείο από τη στήλη δεξιά

Το υπουργείο διευκρινίζει πως η υποχρέωση καταβολής τελών, συνδέεται με τον κάτοχο του Ι.Χ. Και όχι το όχημα. Συνεπώς για όσους αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ. σε μεταγενέστερη ημερομηνία, θα ερευνηθούν τα τέλη κυκλοφορίας από την ημερομηνία αγοράς και όχι ταξινόμησης.

Τι γίνεται εάν το όχημα είναι σε ακινησία

Σε περιπτώσεις οχημάτων που έιναι σε προσωρινή ακινησία, θα πρέπει να πάρουν από την ΔΟΥ προσωρινή άδεια κυκλοφορίας «Μ», η οποία κοστίζει τρία ευρώ την ημέρα για να μεταφέρουν το όχημα σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Κ.Τ.Ζ.).

Τα πρόστιμα για όσους δεν πλήρωσαν τέλη στην ώρα τους

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη απόκτηση τελών κυκλοφορίας και ίσως κάνουν οφειλέτες να το ξανασκεφτούν πριν αποσύρουν καθώς ενδέχεται να εξαφανίζουν το όφελος της απόσυρσης. Αναλυτικά το αυτοτελές πρόστιμο έχει ως εξής:

Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου Jeep:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στο Ι.Χ.

γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.

δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το μισό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο Ι.Χ.

Για τα λοιπά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης κ.λ.π.

το πρόστιμο περιορίζεται στις περιπτώσεις αυτές στο μισό των κατά περίπτωση οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου