Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ανταλλακτικά: Γνήσια ή after market;

Μία πτώση με μικρή ταχύτητα είναι συνήθως ανώδυνη για τον αναβάτη. Όχι όμως πάντα και για το δίτροχο. Κατόπιν τίθεται το καίριο ερώτημα: Γνήσια ή after market ανταλλακτικά; Ένας μικρός λάθος υπολογισμός στη διήθηση, ένα αυτοκίνητο ή ένας πεζός που πετάχτηκαν ξαφνικά, ένα σταντ που δεν άνοιξε καλά κατά το παρκάρισμα. Σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας αντίστοιχη εμπειρία η οποία είχε αίσιο τέλος για εσάς, όχι όμως και για την καλή σας που βρέθηκε ξαπλωμένη φαρδιά πλατιά στην άσφαλτο και δυστυχώς λαβωμένη.

Η συγκεκριμένη εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί τραυματική ψυχολογικά (μακριά από εμάς), με τις συνέπειες μίας πτώσης να φαίνονται και στο μέρος της μοτοσικλέτας που ήρθε σε επαφή με την άσφαλτο. Μία σπασμένη μανέτα φρένου, ένα γδαρμένο γκριπ / αντίβαρο τιμονιού, γρατσουνιές στο ρεζερβουάρ και στα πλαϊνά πλαστικά, σημαδεμένο κάλυμμα εξάτμισης. Ανάλογα με τον τύπο του δίκυκλου δεν είναι λίγες οι φορές που το τελικό ποσό φτάνει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ και μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την έκταση της ζημίας. Σε ένα παπί για παράδειγμα, όπως καταλαβαίνετε, τα έξοδα επισκευής μπορεί να είναι μηδαμινά κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο on-off ή ένα Supersport μοντέλο. Αν είσαστε από εκείνους που είχαν τοποθετήσει προστατευτικά (κάγκελα ή μανιτάρια) κατά την αγορά της μοτοσικλέτας σας, τότε οι συνέπειες μία τέτοιας πτώσεις είναι ελάχιστες, αφού τα εν λόγω αξεσουάρ αποδεικνύονται σωτήρια για τις πλαϊνές πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες. Αν όχι… Τα παραπάνω κακά μαντάτα θέτουν τον εκάστοτε αναβάτη μεταξύ δυο επιλογών, οι οποίες εξαρτώνται φυσικά και από τα χρήματα που εκείνος μπορεί να διαθέσει.

Η πρώτη λογική κίνηση μετά από μία τέτοια πτώση είναι η επαφή με την επίσημη αντιπροσωπεία ή με κάποιο εξουσιοδοτημένο κατάστημα για το κόστος των γνήσιων ανταλλακτικών του δίτροχου. Αν όμως το κόστος αποδειχθεί υψηλό τότε ο αναβάτης πιθανώς να στραφεί σε επώνυμους κατασκευαστές after market αξεσουάρ. Εκείνοι διαθέτουν προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται σε χαμηλότερο, στο ίδιο η ακόμα και σε υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο σε σχέση με τα αντίστοιχα εργοστασιακά με τιμή που αρκετές φορές μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτά. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου η τσέπη του αναβάτη απλά δεν αντέχει αυτά τα έξοδα, και ψάχνει για την οικονομικότερη λύση, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ποιότητα των ανταλλακτικών.

Εσείς τι κάνατε ή τι θα κάνατε σε ανάλογες περιπτώσεις; Έχετε προχωρήσει στην αγορά γνήσιων αξεσουάρ από τον επίσημο αντιπρόσωπο; Το βρήκατε σαν μία «καλή ευκαιρία» για να αναβαθμίσετε κάποια από τα περιφερειακά της μοτοσικλέτας σας (π.χ. καλύτερης ποιότητας τιμόνι γνωστού βελτιωτή, εξάτμιση από ελαφρύτερο υλικό σε σχέση με τη στάνταρ κ.τ.λ.); Προχωρήσατε στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων μερών με ιμιτασιόν ή απλά επιδιορθώσατε όσα μέρη δεν χρειάζονταν άμεσα αντικατάσταση; Ελέγχετε τυχόν προδιαγραφές, στα ανταλλακτικά που αγοράζετε; Θα αναζητούσατε τη λύση στα γνήσια μεν αλλά μεταχειρισμένα ανταλλακτικά; Σας ενδιαφέρει η μακροζωία ενός ανταλλακτικού, ή ρίχνετε το βάρος στην φθηνή τιμή;

1 σχόλιο:

  1. σε τετιες εποχες, σιγουρα θα εβλεπα για οτι ποιο φθηνο και ποιοτικο γινεται!
    βεβεα αν λειτουργουσε η μηχανη αριστα, και αλλα ηταν περι αισθιτικου κομματιου, μεχρι να εβρισκα χρηματα δεν θα εκανα καμια αλλαγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή