Σελίδες

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αγοράζοντας κράνος...

Ας μάθουμε πώς θα διαλέξουμε το κατάλληλο, για εμάς, κράνος.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι οι αναβάτες που σέβονται και προσέχουν τον εαυτό τους και γι αυτό χρησιμοποιούν το κράνος σε καθημερινή βάση. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως, αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν κράνος χωρίς να ελέγξουν τις βασικές παραμέτρους, που εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα επίπεδα ασφάλειας. Για αυτόν τον λόγο κατά την αγορά, όλοι οι αναβάτες, πρέπει να προσέξετε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

- Ελέγξτε αν το κράνος πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Οι ενδείξεις που θα συναντήσετε είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE 22.05), της Μεγάλης Βρετανίας (BSI), της Γαλλίας (AFNOR), της Γερμανίας (DOT), της Ιαπωνίας (JIS) και των ΗΠΑ (Snell).

-Το γνωμικό «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει και για τα κράνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσετε σε υπερβολές.

-Ακόμα και αν πάρετε το καλύτερο κράνος, αν αυτό δεν εφαρμόζει τέλεια, χάνει σημαντικό μέρος της αποτελεσματικότητάς του. Θα πρέπει να μην φοριέται εύκολα. Όταν φορεθεί να το αισθάνεστε σφιχτό στο κεφάλι σας, χωρίς όμως να είναι ανυπόφορο και οπωσδήποτε δεν πρέπει  να είναι φαρδύ στο κεφάλι σας.

-Ελέγξτε το σύστημα κουμπώματος. Θα πρέπει να αντέχει στις ισχυρές πιέσεις που αναπτύσσονται σε μία  ενδεχόμενη πτώση για να μην ανοίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου